120 éves a Vasutas művelődési ház

Élő értékeink

Bemutatkozás

A Vasutas Egyetértés Művelődési Ház, mai nevén VOKE Egyetértés Művelődési Központja Debrecen és az észak-alföldi régió egyik legrégebbi meghatározó kulturális intézménye. 1993-tól a
Területi Művelődési Intézmények Egyesületének, ezen belül a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület tagintézménye.

Az idén 120 éves fennállását közönségbarát szemléletmódjának, művészetpatronáló törekvéseinek, kisközösségei támogatásának, változatos nagy rendezvényeinek köszönheti. Az utóbbi években a művelődési központ -amely a tradíciókra való rámutatás igénye miatt máig őrzi régi nevét: az Egyetértést – különösen nagy rangot vívott ki magának. Az intézmény nem kizárólag a vasutas dolgozóké volt, kapuit kitárta a város kultúrabarát polgárai és a régióból érkező látogatók előtt is. Szervesen ékelődött a város kulturális életébe, méghozzá úgy, hogy mindig megmaradt sajátos arculata, programkínálata. Ennek a kínálatnak a nyitottság és a színvonalasságra való törekvés a legfőbb jellemzője.

2019-ben második alkalommal is kiérdemelte a Minősített Közművelődési Intézmény címet.

Az intézmény alapfeladatának tekintette és tekinti az amatőr alkotó munka a művészeti alkotócsoportok támogatását éppúgy, mint a különféle érdeklődési körre alapuló egyesületek, klubok működését. Jelenleg 12 csoport, 413 fővel működik, a foglalkozások száma éves szinten 1150. Honlapunkon részletesebben tájékozódhatnak róluk.

Évente 10-12 kiállítást rendezünk, különféle témakörökben: képző-, ipar-, nép- és fotóművészet, valamint az érem-, bélyeg- és ásványgyűjtő körök “kincseiből”. A látogatók száma igen jelentős, mert a saját rendezvényeinkre és a külső szervezetek színháztermi programjaira érkezők is találkoznak az alkotásokkal.

Tavaszi és Őszi Színházi Esték címmel 5-5 előadásból álló színházi bérletsorozatot rendezünk, neves színészek közreműködésével. A közönség száma éves szinten 3.700-4.000 között van. A korábbi évek Garabonciás Gyermekszínházi sorozatának előadásait a város és néhány közeli vidéki város óvodásai és kisiskolásai élvezték.

Jelentős mértékben adunk helyet intézmények, iskolák, kulturális egyesületek, programszervezők rendezvényeinek lebonyolításához, s így a város egyik legismertebb intézményeként tartanak számon.

Rendszeresen tartunk vasutas és városrész gyermeknapi rendezvényeket, adventi, karácsonyi műsorokat. Zömét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Debreceni Csoportjával közös szervezésben, lehetőséget adva a nehéz szociális helyzetben élő gyermekeknek is egy kis önfeledt szórakozásra, vidámságra.

Évente ismétlődő nagyobb rendezvényeink a partnerszervezetek bevonásával: Petőfi Sándor szavalóverseny regionális elődöntője, Weöres Sándor Országos Színjátszó Fesztivál területi elődöntője, Hajdú-Bihar Megyei Gyermek Bábfórum, Vasutas és Városi Gyermeknap és Juniális, VOKE Musical és Színjátszó Fesztivál, Vasútmodell kiállítás.

A hétköznapok kultúrája is jelen van vásárok, termékbemutatók formájában.

Széleskörű kapcsolatrendszerünk nagymértékben segíti tevékenységünket. Partnereink országos, megyei és települési szinten is tükrözik a sokrétű feladatellátást:

Kedves Érdeklődők !

Az oldalunkon a jelenleg rendelkezésünkre álló archív fotók, forrásanyagok birtokában adunk ízelítőt 120 év történetéből. Lapunk folyamatosan bővíthető, így szívesen közreadjuk jó minőségű fotóikat a közel és régmúltból egyaránt.

Kardos Ilona
Intézményvezető

Könyvek amiből megtudhatjuk a Művelődési Ház történelmét!

120 éves Történelmünk képekben